To Top
forbes
Επόμενο
Προηγούμενο
Κοροναϊός: Σε μεγάλη ζήτηση τα συστήματα ελέγχου πυρετού
ΑΡΧΙΚΗINSIDERFORBES • Κοροναϊός: Σε μεγάλη ζήτηση τα συστήματα ελέγχου πυρετού
  13 Φεβρουαρίου 2020, 8:37 πμ  
Μεγάλη ώθηση για εταιρεία της Ουχάν
 
 Στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού στην κινεζική πόλη Ουχάν, οι δρόμοι είναι έρημοι και οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Όμως, το εργοστάσιο της Wuhan Guide Infrared Co. παραμένει δραστήριο, με τους 2.600 υπαλλήλους να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση για τα συστήματα ανίχνευσης πυρετού με σκοπό τον περιορισμό της επιδημίας.
 
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού θερμικού ελέγχου της Κίνας πούλησε χιλιάδες συστήματα ελέγχου πυρετού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι κινεζικές αρχές και οι επιχειρήσεις βιάζονται να τις ενσωματώσουν σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τον Thomas Chen, διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας. Συνήθως, η εταιρεία πουλάει περίπου 100 συστήματα ετησίως.
 
Ο κινεζικός στρατός, ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας, βρίσκεται σε αναμονή - η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγή εξοπλισμού νυχτερινής όρασης και άλλων προϊόντων για να επικεντρωθεί στην παραγωγή συστημάτων ανίχνευσης πυρετού, η αξία των οποίων κυμαίνεται από $5.000 έως $30.000.
 
Η μετοχή της Wuhan Guide Infrared έχει σημειώσει άλμα 85,9% από την αρχή του έτους, κλείνοντας στα 39,04 γουάν ($5,59) τη Δευτέρα. Η αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 5,16 δισ. δολάρια, εκτοξεύοντας την περιουσία του ιδρυτή Huang Li σε 3,4 δισ. δολάρια. Η μετοχή της ανταγωνίστριας κινεζικής εταιρείας Zhejiang Dali Technology σημείωσε επίσης άλμα 79% την ίδια περίοδο στα 19,00 γουάν.
 
Οι κατασκευαστές εξοπλισμού θερμικού ελέγχου πυρετού σε άλλες χώρες αναφέρουν επίσης ότι δέχονται πολλές παραγγελίες διεθνώς από αερομεταφορείς, σχολεία, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και θέατρα.
 
"Η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι άνευ προηγουμένου", λέει ο Leonard Lim, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Omnisense με έδρα τη Σιγκαπούρη. "Αν προσπαθήσετε να καλέσετε το γραφείο μας τώρα, πιθανότατα δεν θα καταφέρετε να επικοινωνήσετε, οι γραμμές είναι μπλοκαρισμένες".
 
Τα συστήματα θερμικού ελέγχου για πυρετό, που χρησιμοποιήθηκαν πρώτα κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003, χρησιμοποιούν κάμερες που ανιχνεύουν την υπέρυθρη ενέργεια που είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι. Το λογισμικό δημιουργεί έναν χάρτη θερμότητας του εκτεθειμένου δέρματος. Μερικά συστήματα υποστηρίζεται ότι είναι σε θέση να παρέχουν ακριβή διάγνωση των ανθρώπων που μετακινούνται σε πλήθη, ενώ άλλα συστήματα απαιτούν τους ταξιδιώτες να σταθούν απέναντι στην κάμερα και να παραμείνουν ακίνητοι.
 
Οι ΗΠΑ ελέγχουν τους ταξιδιώτες από την Κίνα με υπέρυθρα θερμόμετρα που δεν απαιτούν επαφή - η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει θερμικούς σαρωτές πλήρους σώματος για χρήση ως πρωταρχικού μέσου  ανίχνευσης πυρετού. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες ιατρικής αμφισβητούν εδώ και καιρό την αποτελεσματικότητα όλων των μορφών ελέγχου για την πρόληψη των ιών κατά την άφιξη σε νέες χώρες, εν μέρει επειδή πολλοί φορείς μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα όταν φτάνουν σε μια χώρα.
 
Μια ανάλυση των πρώτων 400 τεκμηριωμένων περιπτώσεων κοροναϊού έδειξε ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση πριν οι ασθενείς αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Επομένως, η θερμική ανίχνευση στα αεροδρόμια είναι πιθανό να ανιχνεύσει λιγότερους από έναν στους πέντε νοσούντες με τον κοροναϊό, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών της London School of Hygiene & Tropical Medicine.
 
Ο Lim υποστηρίζει ότι η μακρά περίοδος επώασης για ορισμένες ασθένειες δείχνει απλά ότι η εξέταση πυρετού πρέπει να γίνεται σε πολλαπλά σημεία. "Ένα άτομο μπορεί να περάσει από το αεροδρόμιο, αλλά από τη στιγμή που πηγαίνει στο καζίνο ή στο μουσείο τέχνης, μπορεί τότε να αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα" υποστηρίζει ο Lim.
 
Οι μελέτες έχουν αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων γενεών θερμικών συσκευών ανίχνευσης πυρετού που χρησιμοποιήθηκαν στις επιδημίες του SARS και του H1N1, αλλά Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νεώτεροι υπέρυθροι σαρωτές θα μπορούσαν να υπολογίζουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του σώματος " εάν χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα συστήματα και εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. "
 
Η Infrared Cameras Inc., μια μικρή ιδιωτική εταιρεία στο Beaumont του Τέξας, πουλάει δύο συστήματα ανίχνευσης πυρετού - αξίας $5.000 και $10.000 -  τα οποία έχουν εγκριθεί από την FDA για ιατρική χρήση. Τα συστήματα αυτά απαιτούν τους ανθρώπους να στέκονται απέναντι στην κάμερα. Ο ιδρυτής Gary Strahan δηλώνει ότι έχει επιταχυνθεί η παραγωγή μετά τη ζήτηση για 230 συστήματα από έναν πελάτη πριν από δύο εβδομάδες ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από χιλιάδες άλλους υποψήφιους αγοραστές.
 
Η Omnisense έχει σταματήσει την παραγωγή των καμερών νυχτερινής όρασης για να επικεντρωθεί στην παραγωγή της έκδοσης του συστήματος ελέγχου πυρετού, το Sentry Mark4, το οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος Lim δηλώνει  ότι μπορεί να ανιχνεύσει διαφορές θερμοκρασίας του δέρματος έως και 0,2 βαθμούς Κελσίου στα πρόσωπα και τους λαιμούς κινούμενων ατόμων. Η εταιρεία πουλάει τα συστήματα αυτά έναντι $20.000 έως $25.000.
 
Η Omnisense επέλεξε να μην πουλήσει τα συστήματα στην Κίνα μέχρι στιγμής λόγω ανησυχιών για τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά λόγω αγοραστών που έχουν σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση, και οι οποίοι υπόσχονται απαλλαγή φόρων, η εταιρεία είναι έτοιμη να εισέλθει στην κινεζική αγορά.
 
Η Wuhan Guide Infrared ελέγχει τους υπαλλήλους της με το δικό της θερμικό σύστημα κατά την άφιξή τους στην εργασία και έχει προσωπικό που κυκλοφορεί για να ελέγχει τις θερμοκρασίες του σώματος των εργαζομένων κάθε δύο ώρες, δηλώνει ο Chen. Μια ομάδα εργαζομένων, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε καραντίνα σε ένα κοντινό ξενοδοχείο μέχρι να αναρρώσει.
 
"Ο ιός δεν σταματά την παραγωγή μας, αλλά μας κρατάει πολύ πιο απασχολημένους", λέει.
 
Του Jeremy Bogaisky
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...