To Top
06:39 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τεράστια ποσά στο στοίχημα για ομάδες μικρών κατηγοριών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Τεράστια ποσά στο στοίχημα για ομάδες μικρών κατηγοριών
  15 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ  

Απίστευτα ποσά παίζονται στα στοιχήματα για αγώνες του κυπριακού ποδοσφαίρου και κυρίως της Β’ κατηγορίας, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για στημένα παιχνίδια. Αυτό ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες της ΟΥΕΦΑ που ήρθαν πρόσφατα στην Κύπρο για να βοηθήσουν στην κάθαρση του ποδοσφαίρου. 

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης, το κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές ότι ποντάρονται τεράστια ποσά σε αγώνες μικρότερων κατηγοριών του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο σημείωσε τη βούληση της Πολιτείας να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να πατάξει τη διαφθορά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης που μιλούσε στο ΡΙΚ, τόνισε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον και βούληση να βοηθήσει, ώστε να καθαρίσει η βρωμιά στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Είπε επίσης ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί η ροή πληροφοριών, ωστόσο επί του παρόντος πολλές από αυτές δεν είναι αξιοποιήσιμες.  

Χθες ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) Σπύρος Νεοφυτίδης μίλησε για σωστούς χειρισμούς γύρω από το θέμα και πως ο δρόμος θα είναι μακρύς. Ο ίδιος μίλησε για δύο νέες καταγγελίες που υποβλήθηκαν –προφανώς από ποδοσφαιριστές– για στημένους αγώνες και τόνισε ότι όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις και δεν το καταγγέλλουν είναι υπεύθυνοι για την παρούσα κατάσταση. Τόνισε ακόμα πως αν έρθει κόκκινος φάκελος και δεν μιλήσει κάποιος τότε είναι συνένοχος της κατάστασης. Ο κ. Νεοφυτίδης πρόσθεσε ότι αυτοί που αγωνίζονται ξέρουν και τι συμβαίνει. Όπως εξήγησε, το red button λειτουργεί με κωδικό που δίνεται στον κάθε ποδοσφαιριστή, ώστε να μπαίνει και να καταγράφει την καταγγελία του επώνυμα ή ανώνυμα. Στη συνέχεια η καταγγελία διαβιβάζεται στη διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στο εξωτερικό και από εκεί στέλλεται στην Αστυνομία. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Άντρος Κουλουμπρής, ανέφερε ότι οι προπονητές θα βοηθήσουν στην κατάσταση και τόνισε πως από τη στιγμή που ένας αγώνας δεν βιντεοσκοπείται πολλά μπορούν να συμβούν. 

Χρειάζονται στοιχεία

Από πλευράς Αστυνομίας ξεκαθαρίστηκε χθες ότι οι ανώνυμες πληροφορίες όσον αφορά τα κακώς έχοντα στο χώρο του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένες καταγγελίες προκειμένου να δοθεί ώθηση στις έρευνες. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Στέλιος Στυλιανού, σήμερα υπάρχουν οι μηχανισμοί βάσει των οποίων –ακόμη και κατά την εκδίκαση μιας υπόθεσης– να διατηρηθεί η ανωνυμία ενός μάρτυρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν σωρεία πληροφοριών προς την Αστυνομία το τελευταίο διάστημα προσθέτοντας ότι θα πρέπει οι μαρτυρίες που λαμβάνονται βοηθούν τις Αρχές όσον αφορά την κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθούν. Ο αξιωματικός της Αστυνομίας επεσήμανε ακόμα την αποφασιστικότητα της Αστυνομίας να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, όσους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στο ποδόσφαιρο.

Επαφές με την Αστυνομία και άλλους παράγοντες άρχισε η Επιτροπή Δεοντολογίας Αθλητισμού που σχετίζονται με τους στημένους αγώνες. Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής με την Αστυνομία, σκοπός της οποίας ήταν ο συντονισμός της Αστυνομίας με την Επιτροπή για αποτελεσματικότερη λειτουργία της και εφαρμογή των προνοιών του περί καταπολέμησης και χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων νόμου του 2017.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Επιτροπή εφοδιάζεται και θα συνεχίσει να εφοδιάζεται με όλα τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της Αστυνομίας για να αναλάβει και η ίδια τον ρόλο που της δίδεται από τον νόμο. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της Αστυνομίας με την Επιτροπή και αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση, όπως επίσης και ο τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας και η ανταλλαγή πληροφόρησης για γεγονότα που θα περιέρχονται στη γνώση είτε της Αστυνομίας είτε της Επιτροπής Δεοντολογίας, υπογράμμισε ο κ. Κούσιος.

Παρέμβαση στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου σε σχέση με τα στημένα παιχνίδια αλλά και το δικαστήριο Μασιά – Κωνσταντίνου, έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ίδιος, «σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, ήταν επόμενο να διαπιστώνουμε αυτά τα φαινόμενα όταν εδώ και πολλά χρόνια επιτρέψανε στον υπόκοσμο να μπει και να ελέγχει ομάδες. Σήμερα δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι ελέγχονται τα στημένα παιχνίδια από συγκεκριμένους παράγοντες που κάθε άλλο παρά έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα είναι αυτά που καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε με ποινικές διαδικασίες.

Τηλεπικοινωνιακά και τραπεζικά δεδομένα

Χθες η Αστυνομία αποτάθηκε σε δικαστήριο και εξασφάλισε διάταγμα αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των δύο υπόπτων που τελούν υπό κράτηση για την υπόθεση χειραγώγησης του αγώνα Οθέλλου – Αγίας Νάπας. Τα διατάγματα αφορούν στον Δημήτρη Μασιά, πρόεδρο της Αγίας Νάπας και τον διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου. 

Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητηθεί η έκδοση διαταγμάτων για την αποκάλυψη των τραπεζικών τους δεδομένων, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης. Οι έρευνες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και την ερχόμενη εβδομάδα οι δύο συλληφθέντες θα κληθούν για ανάκριση και να δώσουν τη δική τους θέση. Το διάταγμα κράτησής τους λήγει την ερχόμενη Πέμπτη, οπόταν μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα ζητηθεί η ανανέωση της κράτησής τους.

  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...