To Top
10:34 Δευτέρα
17 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πρώτα γνώση και έπειτα κριτική σκέψη, διαμηνύει ο Υπ. Παιδείας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Πρώτα γνώση και έπειτα κριτική σκέψη, διαμηνύει ο Υπ. Παιδείας
  18 Ιανουαρίου 2020, 5:00 πμ  

«Για να υπάρξει κριτική σκέψη, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει γνώση». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου αναφερόμενος στο διδακτικό έργο που γίνεται στο δημόσιο σχολείο, με αφορμή το θέμα της επικαιρότητας, που δεν είναι άλλο από τις εξετάσεις τετραμήνων. Ο κ. Προδρόμου σε παρέμβασή του χθες στη μεσημεριανή εκπομπή του ΡΙΚ, επανέλαβε πως η ουσία της όλης διαδικασίας που γίνεται με τις εξετάσεις, είναι για να διαπιστωθεί τι μαθαίνουμε στα σχολεία και κατ΄επέκταση πως βελτιώνονται κενά και αδυναμίες. Μέχρι τώρα ήταν κοινά αποδεκτό πως πολλοί μαθητές παρουσίαζαν κενά στα Ελληνικά, τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά κ.λπ., και πως από το σχολείο απουσιάζει η κριτική σκέψη. 

Επ’ αυτού τοποθετήθηκε ο Υπουργός, λέγοντας πως η κριτική σκέψη έρχεται, όταν πρώτα υπάρξει γνώση. Αναφορικά με τις εισηγήσεις φορέων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν βελτιώσεις των προβληματικών σημείων που διαφάνηκαν κατά την εφαρμογή των εξετάσεων το πρώτο τετράμηνο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν λογική, ενώ ήδη το υπουργείο Παιδείας κατέγραψε και τα δικά του σημεία, όπως προέκυψαν από όσα έχουν εκφραστεί, παράλληλα με την αποτίμηση που γίνεται από πλευράς Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ο Υπουργός εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της Τεχνικής Εκπαίδευσης καθώς έχει τα περισσότερα εξεταστικά θέματα και όπως είπε θα υπάρξει διάλογος και με την ΟΕΛΜΕΚ αλλά και με την ΟΛΤΕΚ. Το γεγονός ότι του χρόνου από το πρώτο τετράμηνο θα υπάρχουν μαθητές δύο τάξεων (Α’ και Β’) που θα παρακάθονται στις εξετάσεις, είναι από μόνο του κίνητρο για να γίνει καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση, με τον κ. Προδρόμου να το αναγνωρίζει και να το σημειώνει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «χαμένη» κριτική σκέψη

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των μαθητών, οι οποίοι είναι εναντίον των εξετάσεων, σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για αξιοκρατία στο δημόσιο βίο, όλοι λέμε πως θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις. Δεν λέω ότι οι εξετάσεις είναι πανάκεια, αλλά οι μαθητές γνωρίζουν ότι εξετάσεις θα έχουν και στο Πανεπιστήμιο αλλά γενικά και στη ζωή τους». 

Μετά την ΟΕΛΜΕΚ, και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης κατέληξε στις δικές τις βελτιωτικές εισηγήσεις, τις οποίες και απέστειλε στον υπουργό Παιδείας. Οι εισηγήσεις των οργανωμένων γονέων χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες, με στόχο να καλυφθούν και τα δύο τετράμηνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καμπανάκι» Μπαμπινιώτη: Χάνουμε την κριτική σκέψη

Μεταξύ άλλων, προτείνουν:

- Κατάργηση 20λεπτων διαγωνισμάτων

- Εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης στη Μουσική, τη Φυσική Αγωγή και την Τέχνη

- Διαφοροποιημένο εξεταστικό δοκίμιο στα Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά και Φυσική για την Α’ τάξη Τεχνικών Σχολών λόγω της ανισότητας που υπάρχει στις ώρες διδασκαλίας

- Μελέτη με χρονοδιαγράμματά κατά πόσο οι εξετάσεις του Α΄ τετράμηνου θα πρέπει να διεξάγονται τον Δεκέμβρη ή τον Ιανουάριο (όχι αμέσως μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων)

- Μείωση ή και αναθεώρηση της ύλης σύμφωνα με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο και καταμερισμό τους ισότιμα σε κάθε τετράμηνο, 

- Κλειστά σχολεία κατά την περίοδο των εξετάσεων. 

  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...