To Top
10:42 Δευτέρα
17 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΓεΣΥ: Τα €70 εκατ. προκάλεσαν αντιδράσεις
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • ΓεΣΥ: Τα €70 εκατ. προκάλεσαν αντιδράσεις
  16 Ιανουαρίου 2020, 5:00 πμ  
Σε πολιτικό επίπεδο μεταφέρθηκε χθες η προετοιμασία για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, αφού η απόφαση της κυβέρνησης για περίληψη κονδυλίου €70 εκατομμυρίων στους προϋπολογισμούς του υπουργείου Υγείας για τα έτη 2021 -2022 με στόχο να καλυφθούν εάν και εφόσον προκύψουν ανάγκες στις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης του ΓεΣΥ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σειρά ερωτημάτων από πλευράς των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του προειδοποίησε ότι οι δαπάνες για την Υγεία εκτοξεύονται πλέον επικίνδυνα, ενώ η ΕΔΕΚ διερωτήθηκε αν το κράτος δικαιούται βάσει των ευρωπαϊκών του δεσμεύσεων να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
 
Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση με την απόφασή της «αλλάζει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ» και «εγγυείται τα ελλείμματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων», ενώ η ΕΔΕΚ σε δική της ανακοίνωση διερωτήθηκε για το κατά πόσον για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ερωτηθεί η ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «η οποιαδήποτε κρατική εγγύηση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και η οποιαδήποτε υποχρέωση από πλευράς κράτους να καλύψει ελλείμματα, θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, γεγονός που απαγορεύεται από την ΕΕ». 
 
Η απάντηση του υπουργού Υγείας στα δύο κόμματα ήταν ξεκάθαρη. «Δεν πρόκειται για κυβερνητικές εγγυήσεις, όπως λανθασμένα έχει ερμηνευτεί, αλλά για εγγύηση των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης που ετοιμάστηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και αναμένεται να υπογραφεί από τον οργανισμό και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. Εξήγησε παράλληλα ότι «το κράτος σε καμία περίπτωση δεν αποφάσισε ότι θα καλύψει τυχόν ελλείμματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων», αλλά «με την απόφαση διασφαλίζουμε ότι εάν και εφόσον προκύψουν ελλείμματα στον υφιστάμενο προϋπολογισμό για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο ΓεΣΥ, το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να τα καλύψει». «Τα €70 εκατ. δεν θα δοθούν σε κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο για τα όποια ελλείμματά του από το κράτος», αλλά ως χορηγία προς τον ΟΑΥ, τόνισε και πρόσθεσε ότι «με βάση τους υπολογισμούς δεν φαίνεται να προκύπτει, από τα δεδομένα του σήμερα μια τέτοια ανάγκη». 
   
Κληθείς να σχολιάσει εξάλλου τη θέση του ΔΗΚΟ ότι «οι δαπάνες στον τομέα της υγείας κινδυνεύουν να ξεφύγουν παντελώς εκτός ελέγχου», ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και πέρσι, τα πολιτικά κόμματα μας πίεζαν και απαιτούσαν την αύξηση των δαπανών του κράτους για τον τομέα της Υγείας».
 
Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, «με την απόφασή της η κυβέρνηση θέλει: πέραν των δαπανών του €1 δισ. του προϋπολογισμού του υπ. Υγείας, πέραν των δαπανών του €1,2 δισ. του ταμείου του ΟΑΥ, ο Κύπριος φορολογούμενος να εγγυηθεί ακόμη €70 εκατ. για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ενώ ο ΟΑΥ ακόμη δεν έχει πείσει πως μπορεί να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις του συστήματος».
 
«Κινδυνεύουμε να γίνουμε η χώρα με τη μεγαλύτερη κατ’ αναλογία δαπάνη του ΑΕΠ της, στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη, αλλά με τις χειρότερες ιατρικές υπηρεσίες λόγω της κακοδιαχείρισης του ΓεΣΥ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα και υπενθυμίζει ότι «μία από τις πιο βασικές προϋποθέσεις του ΓεΣΥ ήταν ο σφαιρικός προϋπολογισμός, κάτι που υποτίθεται θα συγκρατούσε τις δημόσιες δαπάνες στον τομέα της υγείας. Τώρα, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ζητεί από τον Κύπριο φορολογούμενο να εγγυηθεί και τα ελλείμματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, μετά την εγγύηση που έχει δώσει για τα ελλείμματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων». 
   
Η ΕΔΕΚ διερωτάται εάν έχει ερωτηθεί και έχει εκφράσει άποψη για την εν λόγω απόφαση ο έφορος Κρατικών Ενισχύσεων και υποστηρίζει πως εάν η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις για τα ερωτήματα που προκύπτουν, τότε «η συγκεκριμένη κίνηση ευλόγως μπορεί να θεωρηθεί είτε προχειρότητα είτε σκοπιμότητα για εξυπηρέτηση, προφανώς συγκεκριμένων στόχων». Το κόμμα διερωτάται τέλος για τα χρόνια για τα οποία θα ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης και καταλήγοντας υπενθυμίζει πως «για τα δημόσια νοσηλευτήρια η κάλυψη των ελλειμμάτων ισχύει μόνο για πέντε χρόνια».
 
«Αποδεκτή», αλλά με επιφυλάξεις, έκανε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το κίνημα Αλληλεγγύη, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «επειδή για την Αλληλεγγύη η ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ είναι κομβικής σημασίας για την υλοποίησή του, η κίνηση της κυβέρνησης γίνεται αποδεκτή νοουμένου ότι δεν θα προκαλέσει αυξήσεις στη συνεισφορά των πολιτών». Το κίνημα επισήμανε ότι διαφωνεί «με την επιλεκτική ένταξη τμημάτων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ανάλογη εισφορά €70 εκατ. στα κρατικά νοσηλευτήρια θα επέλυε πολλά από τα προβλήματά τους. Εμείς ανησυχούμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στα μη αυτονομημένα κρατικά νοσηλευτήρια (όπως για παράδειγμα στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών) δεν θα επιλυθούν γιατί πιθανόν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν».
   
Σε εξέλιξη οι επαφές με τα νοσηλευτήρια
 
Ανεξαρτήτως της εκκρεμότητας που εξακολουθεί να υπάρχει με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ, εκπρόσωποι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας έχουν τις τελευταίες ημέρες επαφές με ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία έχουν εκφράσει προφορικά ενδιαφέρον να διαπραγματευθούν την ένταξή τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», εκτός από τα δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λεμεσού (Mediterranean και Γερμανικό Ογκολογικό Νοσοκομείο), ο ΟΑΥ έχει προσεγγιστεί και έχει πραγματοποιήσει ήδη κάποιες συναντήσεις με μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από όλες τις πόλεις, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από μικρότερες κλινικές οι οποίες προτίθενται να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα. Μάλιστα, στη Λεμεσό, όπως πληροφορούμαστε, μια κλινική έχει προωθήσει τις διαδικασίες για την επέκταση των υπηρεσιών της και την ένταξη στο δυναμικό της γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων ενόψει της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020. Αναφέρεται ότι η προθεσμία για επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για διαπραγμάτευση των νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ λήγει στις 14 Φεβρουαρίου, σε ένα μήνα δηλαδή. 
 
Σημαντική συνάντηση ΟΑΥ με ΠΑΣΙΝ
 
Τρισέλιδο έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει ερωτήματα για επτά διαφορετικές κατηγορίες θεμάτων, τα οποία αφορούν το οικονομικό κυρίως σκέλος της συνεργασίας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας, απέστειλε χθες στον ΟΑΥ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στα γραφεία του οργανισμού για να πάρει τις απαντήσεις και διευκρινίσεις που απαίτησαν τα μέλη του κατά τη διάρκεια της συνέλευσής τους την περασμένη Πέμπτη. 
 
Η σημερινή συνάντηση μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές ιδιαίτερα σημαντική, αφού από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί και ο χρόνος κατά τον οποίο θα υπογραφεί το μνημόνιο συναντίληψης που ετοίμασε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και εγκρίθηκε από τη γενική γραμματεία του συνδέσμου των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων πριν από μια εβδομάδα. 
 
Βεβαίως, σημαντικότερο βήμα για την αναμενόμενη υπογραφή του μνημονίου αποτέλεσε η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να περιλάβει κονδύλι ύψους €70 εκατ. στους προϋπολογισμούς του υπουργείου Υγείας για τα έτη 2021 και 2022, το οποίο θα διατεθεί για την ενίσχυση των υπηρεσιών της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη. Η κίνηση αυτή από πλευράς της κυβέρνησης έγινε, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, ως μια ενέργεια για να καθησυχαστούν οι όποιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και αφορούσαν την τήρηση των όσων περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συναντίληψης και σχετίζονται με την οικονομική πτυχή της συνεργασίας τους με τον ΟΑΥ. 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...