To Top
06:45 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Φοβάστε αλλήλους
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Φοβάστε αλλήλους
  23 Μαρτίου 2020, 10:16 πμ  
Ο φόβος είναι μια μόνιμη πανδημία, ανέκαθεν εξαπλωμένη στην ανθρωπότητα. Ως χριστιανοί, θα έπρεπε να μπορούσαμε να κάνουμε πράξη το «αγαπάτε αλλήλους». Το «αλλήλους» δεν έχει περιορισμένη σημασία. Δεν σημαίνει μόνο «αυτούς από τους οποίους προσμένω κάτι», όπως τα μέλη της οικογένειάς μου, τα άτομα του εργασιακού μου περιβάλλοντος και δυο-τρεις άλλους. Στην πραγματικότητα ο «άλλος» δεν έχει ταμπέλα. Ο «άλλος» είναι ο οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος, χωρίς καμιά διάκριση. Αν αγαπούσαμε πραγματικά «αλλήλους» κανένας άνθρωπος δεν θα πάλευε μόνος του, καμιά αφρικάνικη χώρα δεν θα πεινούσε, δεν θα υπήρχαν μετανάστες, πρόσφυγες, οικονομικές κρίσεις, πανδημίες. Θα απολαμβάναμε την αφθονία της φύσης και δεν θα ξέραμε τι πάει να πει στέρηση. Κάποιοι θα πουν ότι σκέφτομαι ουτοπικά. Θα μπορούσα να απαντήσω παροτρύνοντας να ρίξουμε μια ματιά στη γενική πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε και να αναρωτηθούμε αν βασίζεται στη λογική ή στην παράνοια. 

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορώ στους δρόμους και βλέπω γύρω μου μιαν εικόνα την οποία έβλεπα πριν από χρόνια στην τηλεόραση, όταν ο Sars είχε σαρώσει την Κίνα. Άνθρωποι με μάσκες παντού, με γάντια, κάνουν τις δουλειές τους στα γρήγορα για να πάνε πίσω στο σπίτι τους, στην ασφάλεια. Τότε ήταν μια κινέζικη πραγματικότητα. Σήμερα, με αφετηρία την Κίνα, έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Φοβόμαστε ό,τι αγγίζουμε, φοβόμαστε τον αέρα που αναπνέουμε, φοβόμαστε να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον άλλον σε απόσταση λιγότερη του ενός μέτρου. Απολυμαίνουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ τα χέρια μας, το σπίτι μας. Στο σπίτι το παραμικρό φτέρνισμα μάς πανικοβάλλει. Αγγίζουμε να δούμε αν έχουμε πυρετό. Υποπτευόμαστε ο ένας το βήξιμο του άλλου. Φοβόμαστε να επισκεφτούμε τους ηλικιωμένους μας ή τους κρατάμε σε απομόνωση, μην τους σκοτώσουμε μεταδίδοντάς τους τον ιό. Έχει καταντήσει έγκλημα να αρρωστήσουμε. Στο σημείο που η αστυνομία συλλαμβάνει όσους δεν πάνε για εξέταση, αφού τους έχει ζητηθεί. Πόσοι έχουν τον ιό και δεν το ξέρουν; Τι θα γίνει; Θα κληθούμε όλοι για εξέταση; Πόσο παράλογο μπορεί να καταντήσει όλο αυτό;

Είναι σωστό το ότι λαμβάνονται μέτρα. Όμως, είναι σωστό να τρέχουμε να αδειάζουμε τα τρόφιμα από τα ράφια των υπεραγορών και να μη βρίσκουν τίποτε όσοι πηγαίνουν μετά από μας; Φτάνει να μην πεινάσουμε εμείς; Πού πήγε το «αγαπάτε αλλήλους»; Στο «αγάπα τον πλησίον» σου, «πλησίον» σημαίνει «συνάνθρωπος». Ας μην το (παρ)ερμηνεύουμε, παίρνοντας το μόνο κυριολεκτικά. Και ας μην επιτρέψουμε στον πανικό να μας κατακυριεύσει και να καταντήσουμε να φοβόμαστε ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλον. Είναι επικίνδυνος αυτός ο φόβος. Γιατί μας αφαιρεί τη δύναμή μας. Του την παραδίδουμε και παραδιδόμαστε οικειοθελώς, εξυπηρετώντας, ίσως, σκοπούς τους οποίους δεν γνωρίζουμε. «Ισχύς εν τη ενώσει» είναι το αντίδοτο και η απάντηση. Και η ζωή ως συνώνυμο της αγάπης είναι η απάντηση στον φόβο. Κάποια ομάδα ξεκίνησε μια «εκστρατεία καλοσύνης» στο διαδίκτυο και καλεί άτομα να συμμετάσχουν. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να θυμούνται να κάνουν μικρές, αυθόρμητες πράξεις καλοσύνης προς τους γύρω τους. Σκοπός είναι η εξάπλωση της θετικότητας. Το καλό, λένε, πολλαπλασιάζεται. Μια πράξη καλοσύνης επιστρέφεται πολλαπλάσια. Αλλά, ο σκοπός δεν είναι το να πάρει κανείς πίσω, αλλά η θεραπεία στην πανδημία, η ενδυνάμωση, η εμψύχωση και η κατάργηση της απραξίας. Είτε «μένω σπίτι» είτε όχι! Είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να επιλέξουμε τη στάση μας!
  Έλενα Σοφοκλέους   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...