To Top
10:50 Δευτέρα
17 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Έμπρακτη ευρωπαϊκή στήριξη προς Κύπρο – Ελλάδα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Έμπρακτη ευρωπαϊκή στήριξη προς Κύπρο – Ελλάδα
  13 Φεβρουαρίου 2020, 10:41 πμ  
«Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον μας, θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε τι θα γίνει, θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για τη μείωση της έντασης». Η πιο πάνω δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη Συμφωνία που επετεύχθη στις 4 Φεβρουαρίου 2020 στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου RELEX για προσθήκη δύο ατόμων στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική ζώνη, είναι ενδεικτική του απομονωτικού κλοιού στον οποίο βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα. Αυτό ενισχύεται και από την αιφνίδια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δυο ημέρες αργότερα για έναρξη νέας διαδικασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, αφήνοντας εκτός νυμφώνος την Τουρκία. 
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, άρχισαν να σφραγίζονται επιβεβαιωτικά οι προ πολλού εκτιμήσεις πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων πως είναι θέμα χρόνου η χάραξη νέας ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Σ' αυτό συνηγορεί και η κατ' εξακολούθηση υποστήριξη της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, μάλιστα με ευρωπαϊκές κορώνες. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο το 2017 ο Γάλλος Πρόεδρος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τόνισε πως «ανησυχούν βαθύτατα τη Γαλλία περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή θάλασσα» εκφράζοντας «όχι μόνον την αλληλεγγύη αλλά και την υποστήριξή μας προς την Κύπρο». Στις 14/6/2019, κατά τη διάρκεια της 6ης Συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕ στη Μάλτα, ο κ. Μακρόν δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ταυτόχρονα εξέφρασε την «αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης στο Παρίσι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε: «Θέλουμε να ενισχύσουμε την άμυνα της Ευρώπης. Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν πρόκειται να δείξουν αδυναμία σε αυτόν τον τομέα. Θα ήθελα να εκφράσω την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη μας όσον αφορά στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ», κάνοντας αναφορά στην παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle στη Μεσόγειο. 
Έχοντας αυτά κατά νουν, πιστεύουμε πως ξεκίνησε μια νέα εποχή στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. με φόντο την έξοδο της Βρετανίας (Brexit) στις 31 Ιανουαρίου 2020, με θετικότατες επιδράσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα. Φυσικά αυτή η πορεία θα προσλάβει σάρκα και οστά με τη συγκρότηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ενιαίας  πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ας είμαστε πανέτοιμοι, λοιπόν, Κύπρος και Ελλάδα, να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στο διαμορφούμενο γεωπολιτικό τοπίο για προώθηση και εδραίωση των εθνικών δικαίων του Ελληνισμού. 
  Ξενής Χ.Ξενοφώντος    
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...