To Top
07:29 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και οι κλεμμένες εικόνες
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και οι κλεμμένες εικόνες
  17 Φεβρουαρίου 2020, 9:32 πμ  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από 16.000 χριστιανικές φορητές εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, τα οποία χρονολογούνται στον 6ο και 5ο αιώνα, έχουν βίαια κλαπεί και πωληθεί στο εξωτερικό μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν από τον Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Αστυνομίας, Μιχάλη Γαβριηλίδη, στη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Αρχαιοκαπηλία στην Κύπρο, Δράσεις και Ενέργειες για την Πρόληψη και Καταπολέμηση του εγκληματικού φαινομένου». 

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον κ. Γαβριηλίδη, μετά τη λεηλασία της Κύπρου το 1974, έργα βυζαντινής τέχνης εντοπίστηκαν ακόμη και στην Ιαπωνία (Βημόθυρα της Περιστερωνοπηγής, στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Kinazawa). Πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού τους και πως ευελπιστεί σύντομα να τα έχουμε πίσω στην Κύπρο.  Σύμφωνα με τον Κυπριακό Πρακτορείο, ο κ. Γαβριηλίδης επισήμανε πως «η παράνομη διακίνηση πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ένα διεθνές έγκλημα από το οποίο υποφέρουν πάρα πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, κυρίως μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Πρόκειται για μια μάστιγα που πλήττει, τόσο τις χώρες προέλευσης, όσο και τις χώρες διέλευσης και τελικού προορισμού των κλεμμένων έργων. Μόνο και μόνο να απαριθμήσουμε τις χώρες των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά γίνεται λεία των αρχαιοκάπηλων τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστωθεί το μέγεθος του εγκλήματος: Συρία, Αίγυπτος, Αφγανιστάν, Ιράκ και Κύπρος και άλλες πολλές παγκόσμια».

ΣΕ μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει περισσότερη ευαισθησία διεθνώς για τις κλοπές έργων τέχνης, έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρούμε πως θα πρέπει να αναβαθμιστούν και ενισχυθούν οι προσπάθειες επαναπατρισμού θρησκευτικών εικόνων και κειμηλίων, καθώς και ιστορικών μνημείων που ξηλώθηκαν και πωλήθηκαν. Προσπάθειες έχουν γίνει και γίνονται από το Κράτος και από άλλους φορείς αλλά και ιδιώτες. Όσο παραμένουν κλεμμένα έργα εκτός Κύπρου οι προσπάθειες πρέπει να συνεχίζονται και να εντατικοποιούνται. Σήμερα, τα δεδομένα και τα εργαλεία διερεύνησης είναι πολύ περισσότερα  από ότι στο παρελθόν και πιο εύκολα μπορούν να εντοπισθούν τα κλεμμένα. Αυτό ασφαλώς και διευκολύνει τις έρευνες για εντοπισμό. Το ζητούμενο είναι να κινούνται οι μηχανισμοί, οι οποίοι θα οδηγούν στον επαναπατρισμό των εικόνων κι άλλων συλλογών ή κειμηλίων. 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ως κατοχική δύναμη λειτούργησε σαν άρπαγας και καταστροφέας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Χωρίς κανένα σεβασμό, ως κατακτητής είτε κατέστρεψε είτε πώλησε. Σεβασμό δεν ανέμενε κανείς από την κατοχική δύναμη. Όταν μια χώρα εισβάλει σε άλλο κράτος, κατακτά έδαφος δεν έχει καμία αναστολή να πράξει όλα αυτά.  

ΟΠΩΣ συναφώς ανέφερε ο κ. Μιχάλης Γαβριηλίδης και συμφωνούμε πλήρως μαζί του, «είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά κάθε έθνους, διότι έχουμε το καθήκον να διατηρούμε την ιστορία και τον πολιτισμό προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, επειδή η πολιτιστική κληρονομιά κάθε έθνους αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας». Η πολιτιστική κληρονομιά αφορά όλους τους λαούς, την ανθρωπότητα εν γένει και όλοι, πρωτίστως διεθνείς οργανισμοί, οφείλουν να συμβάλουν στην προστασία της. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...