To Top
07:22 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Υπερχείλισαν τα φράγματα και τα προβλήματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Υπερχείλισαν τα φράγματα και τα προβλήματα
  14 Φεβρουαρίου 2020, 9:44 πμ  
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπερχειλίζουν τα φράγματα, είναι όμως η πρώτη φορά που υπερχείλισαν σχεδόν όλα από τον Ιανουάριο. Οι υπερχειλίσεις των φραγμάτων, εκτός από τις εντυπωσιακές εικόνες και την ευφορία για κάλυψη των αναγκών σε ύδρευση και άρδευση, έφεραν μαζί τους και προβλήματα, που κάποια ευκολότερα και άλλα με κάποιο οικονομικό κόστος μπορούν να αντιμετωπιστούν στην ολότητά τους. Για να εξηγούμαστε, την περασμένη εβδομάδα προέκυψαν τρία προβλήματα σε φράγματα, τα δύο κυβερνητικά υδατικά έργα και το τρίτο βρίσκεται πλέον στα χέρια τραπεζικού ιδρύματος.  Το φράγμα Καλαβασού, που έκλεισε για σκοπούς ύδρευσης ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η δημόσια υγεία λόγω της ρύπανσης με βαρέα μέταλλα προερχόμενα από παρακείμενα παλαιά λατομεία. Το φράγμα Διπόταμου, που κρατείται η στάθμη του σε σταθερά επίπεδα ώστε να μην υπερχειλίσει και να διατρέξουν κίνδυνο σπίτια και υποστατικά που κτίστηκαν παράνομα στην κοίτη του ποταμού. Το ιδιωτικό φράγμα στο Χα Ποτάμι, που κατασκευάστηκε παράνομα, αδειοδοτήθηκε κατόπιν απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου παρά την αντίθετη γνώμη των συναρμόδιων Αρχών και πλέον κινδυνεύει να καταρρεύσει με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια ασφάλεια. Τα προβλήματα προέκυψαν λόγω των ορμητικών νερών των ποταμών που επέφεραν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ετών.  Στο φράγμα της Καλαβασού επικίνδυνες ουσίες και βαρέα μέταλλα από τα παρακείμενα παλαιά μεταλλεία της περιοχής καταλήγουν μέσω δύο υδατορεμάτων στον δεύτερο μεγαλύτερο ταμιευτήρα ύδρευσης του Νότιου Αγωγού μετά τον Κούρρη. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) τις τελευταίες τρεις εβδομάδες προχώρησε προληπτικά στο κλείσιμο του φράγματος που χρησιμοποιείται για σκοπούς ύδρευσης. Ωστόσο, δεν φαίνεται να προωθούνται οποιαδήποτε σχέδια αποκατάστασης των σωρών εξορυκτικών αποβλήτων των παρακείμενων παλαιών μεταλλείων ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος διοχέτευσης βαρέων μετάλλων στο φράγμα πόσιμου νερού.

Ο ποταμός Πεντάσχοινος, που διασχίζει την κοινότητα Λευκάρων, σε περίπτωση υπερχείλισης θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει παράνομες οικοδομές και υποδομές (περιλαμβανομένου ακόμη και χώρου κοινοτικού εξοπλισμού), οι οποίες κατασκευάστηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι υπερχείλισης του φράγματος. Το ΤΑΥ τον τελευταίο ένα μήνα κρατάει προληπτικά τη στάθμη του ταμιευτήρα ύδρευσης σε σταθερά επίπεδα για να μην υπερχειλίσει. Ωστόσο και πάλι δεν φαίνεται να προωθούνται άμεσα μέτρα άρσης των παρανομιών ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πλημμύρας και καταστροφής των παράνομων κατασκευών από τα ορμητικά νερά του Βασιλοπόταμου.

Παρόμοια προβλήματα και στο φράγμα στο Χα Ποτάμι όπου τα τελευταία δύο χρόνια είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης και η μόνη εφικτή και μόνιμη λύση είναι η κατεδάφισή του. Το εν λόγω φράγμα ανεγέρθη παράνομα για την άρδευση παρακείμενου γηπέδου γκολφ, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αναγκαίες προδιαγραφές κατασκευαστικής ασφάλειας και χωρίς βέβαια να παραχωρηθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις και πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες. Στη συνέχεια όμως αδειοδοτήθηκε με σκανδαλώδη τρόπο στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Πλέον, το γήπεδο γκολφ, οι παρεμφερείς αναπτύξεις και το παρακείμενο φράγμα έχουν περάσει στα χέρια τράπεζας, η οποία καλείται να συναινέσει στην κατεδάφισή του, καθότι τα όποια μέτρα λήφθηκαν εκ των υστέρων κατόπιν υποδείξεων του ΤΑΥ δεν επαρκούν για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία δύο χρόνια οι εμπλεκόμενες Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο κατάρρευσης του φράγματος, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει την περιοχή και την ομαλή διέλευση της τροχαίας κυκλοφορίας τόσο στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου όσο και στον παλαιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου. Τα αποθέματα νερού στα μεγάλα φράγματα έφθασαν το 98% της πληρότητάς τους και το ΤΑΥ θα έπρεπε τώρα να μελετά πώς θα αξιοποιήσει όσο το δυνατό καλύτερα τις ποσότητες αυτές και να τις διαχειριστεί κατάλληλα, ώστε σε περίπτωση μελλοντικής ανοβρίας να καλυφθούν οι ανθρώπινες ανάγκες σε πόσιμο νερό και οι ανάγκες άρδευσης γεωργικών καλλιεργειών. Αντί αυτού, το ΤΑΥ καλείται να λάβει έκτακτα μέτρα και να επιλύσει σημαντικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν λόγω διοικητικών ανεπαρκειών, πολιτικών πιέσεων, οικονομικών συμφερόντων και κοινωνικών αντιλήψεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αυτονόητα: η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ανθρώπινης υγείας και της δημόσιας ασφάλειας, καθώς και η επάρκεια του πόσιμου νερού σε μια χώρα που, κατά τ’ άλλα, κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της θερμοκρασίας, την απερήμωση και τη λειψυδρία. 

anikolaou@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...