To Top
07:27 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στα θρησκευτικά μαθήματα για ναρκωτικά
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Στα θρησκευτικά μαθήματα για ναρκωτικά
  25 Δεκεμβρίου 2019, 10:20 πμ  
«Ο Χριστός γεννάται συνεχώς, όμως, εμείς πολλές φορές δεν Τον αφήνουμε να γεννηθεί στην καρδιά μας, γι’ αυτό δεν έχουμε ειρήνη. Ήλθε ο καιρός επιτέλους να Τον αφήσουμε να ενεργήσει ελεύθερα μέσα μας, να μας αγιάσει, να μας καθαρίσει, να μας χαρίσει την πληρότητα». Με αυτές τις παραινέσεις υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος τις επί μία εβδομάδα προσερχόμενες στην Ιερά Αρχιεπισκοπή χορωδίες από όλη την Κύπρο, προκειμένου να αναγγείλουν το μεγάλο κοσμοσωτήριο γεγονός τής ελεύσεως τού Σωτήρος Χριστού στη γη, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Την περασμένη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είχε και την πρώτη συνάντηση με τον νέο Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, και σε δηλώσεις του είπε ότι ως Εκκλησία τους ενδιαφέρει το Υπουργείο Παιδείας και θέλουν πάντοτε να συνεργάζονται μαζί του. 

Με τον Πρόδρομο Προδρόμου ανάμεσα σε άλλα ζητήματα που συζήτησαν αναφέρθηκαν και στο θέμα των ναρκωτικών, και όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, ο Μακαριώτατος έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την πρόληψη, τις οποίες και ανέλαβε να εξετάσει με τους συνεργάτες του στο Υπουργείο. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, το καταστροφικό για τη νεολαία μας» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε η καλύτερη αντιμετώπιση να είναι η πρόληψη. «Βέβαια, δεν μπορεί να γίνει μάθημα γιατί δυσκολεύεται το Υπουργείο να εισαγάγει νέο μάθημα στα σχολεία, αλλά μπορούν μερικά μαθήματα, όπως στο μάθημα των Θρησκευτικών και μάλιστα στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου. Να πιάσουμε από τα παιδιά, τα 12χρονα. Να τους πούμε ότι όπως δεν αγγίζουν πάνω στο καλώδιο του ηλεκτρισμού, διότι ξέρουν ότι θα πεθάνουν, και μάλιστα ο θάνατος θα είναι ακαριαίος, να μην αγγίζουν ούτε πάνω στα ναρκωτικά. Μπορεί ο θάνατος να μην είναι ακαριαίος, αλλά όποιος αγγίξει πάνω στα ναρκωτικά, θα πεθάνει, έστω με τον αργό θάνατο», συμπλήρωσε. 

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «πρέπει να προβληματίσουμε τα παιδιά, ούτως ώστε να υπάρξει η πραγματική πρόληψη, που είναι η καλύτερη θεραπεία. Και έτσι θα παρακαλέσω να το μελετήσουν».

Μια σωστή προσέγγιση από πλευράς του Αρχιεπισκόπου, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να μη τη συνδέσει κάποιος με τον επιχειρηματία, αφού συνήθως βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος λόγω των δραστηριοτήτων αυτών και παρά τις επικρίσεις που δέχεται κατά καιρούς συνεχίζει απτόητος το έργο του. 

Οι επιχειρηματικές βλέψεις του Αρχιεπισκόπου δεν τον άφηναν να δει το πραγματικό πρόβλημα των ναρκωτικών, και τώρα έστω και εκ των υστέρων προσπαθεί μέσα από προτάσεις που υπέβαλε στο υπουργείο Παιδείας να βάλει το δικό του λιθαράκι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα από την πρόληψη των μαθητών σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία. 

Περαιτέρω, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του είπε ότι ως Εκκλησία τους ενδιαφέρει το Υπουργείο Παιδείας και θέλουν πάντοτε να συνεργάζονται με το Υπουργείο Παιδείας. Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τόσα χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορείται ότι διορίζει υπουργούς Παιδείας ή έστω ότι πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισής του. Δεν ήταν λίγες οι φορές, μάλιστα, που έβγαινε μπροστά για να στηρίξει τον εκάστοτε υπουργό όταν του έβαζαν δύσκολα είτε οι συνδικαλιστικές εκπαιδευτικές οργανώσεις είτε ακόμα και η κοινωνία κυρίως λόγω τραγικών περιστατικών. Αυτό που δεν κατανοούμε, όμως, είναι τόσα χρόνια πώς δεν κατάφερε να πείσει για τις θέσεις του και να μεταφέρει τις προτάσεις του στους προηγούμενους υπουργούς ώστε να βοηθήσουν στην επίλυση αυτής της μάστιγας. 

Ελπίζουμε πάντως αυτή τη φορά να τα καταφέρει και ενισχύουμε τη θέση του λέγοντας ότι μπορεί οι πιθανότητες να πάθει κάποιος ηλεκτροπληξία και να επιζήσει να είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστες είναι και πιθανότητες να επιζήσει κάποιος από τη στιγμή που θα οδηγηθεί στον βούρκο των ναρκωτικών. Ωστόσο, σε ένα σημείο έχει δίκαιο ο Αρχιεπίσκοπος, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για την ασθένεια των ναρκωτικών και ελπίζουμε από τώρα και στο εξής οι δράσεις του να επικεντρωθούν στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. 

anikolaou@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...