To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Ενταύθα»: Έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Κουρατζή
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Ενταύθα»: Έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Κουρατζή
  13 Φεβρουαρίου 2020, 7:06 μμ  
Σε μια άλλη εντός των τειχών Λευκωσία ταξιδεύει το κοινό η έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Κουρατζή με τίτλο «Ενταύθα», στο Βιβλιοπωλείον-Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα». Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ.
 
Οι 32 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, είναι μια επιλογή μέσα από 3.500 αρνητικά αποτέλεσμα μιας πολυετούς περιδιάβασης στα στενά της παλιάς Λευκωσίας και στιγμές ζωής που έχουν παραβλεφθεί. 
 
Ξαναζώντας την πόλη μέσα από την τριβή με τους ανθρώπους της, στον δικό της ρυθμό, όπου ήχοι και μυρωδιές, οδηγούν σε δρόμους στενούς και γωνιές από τους περισσότερους ξεχασμένες.
 
Παρουσιάζονται πρόσωπα και σημεία του αστικού πυρήνα, οι άλλες οπτικές του οικείου και η λανθάνουσα κίνηση της στατικότητας, σε ατέλειωτα παιχνίδια του φωτός και χρωματικά υπονοούμενα του ασπρόμαυρου.
 
Την έκθεση θα προλογίσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και η Σύμβουλος Τέχνης, Κατρίν Λουί Νικήτα.
  
Διάρκεια έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου μέχρι 14 Μαρτίου 2020. Το Βιβλιοπωλείον –Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα» βρίσκεται στην οδό Έκτορος 43, πλησίον της πύλης Αμμοχώστου (22346770).   


Στέφανος Κουρατζής

Ο Στέφανος Κουρατζής (1975) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ζει και εργάζεται στην Κύπρο από το 2001. Σπούδασε Φωτογραφία στη Focus, Σχολή Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, Βίντεο και Νέων Τεχνολογιών στην Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια, παρακολούθησε αρκετά εξ αποστάσεως μαθήματα και σεμινάρια, μεταξύ των οποίων, και από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA).

 
Το 2018, συμμετείχε στη 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, ως δημιουργός, με το Κυπριακό Περίπτερο («I am where you are»). Για τη δουλειά του έχει λάβει διεθνή βραβεία από οργανισμούς όπως PDN (Photo Annual 2018), IPA (International Photography Awards), PX3 (Prix de la Photographie, Paris), MIFA (Moscow International Foto Awards) and Fujifilm EuroPress Awards (Cyprus).                         
 
Κατά καιρούς συνεργάστηκε με μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπως το AFP (Agence France-Presse), το Xinhua (Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων), το France24 και το BBC. Κάλυψε σημαντικά γεγονότα σε επικίνδυνες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων εμπόλεμων και φυσικών καταστροφών, είτε φωτογραφικά είτε ειδησιογραφικά.
 
Εργάζεται ως φωτογράφος/ φωτοειδησεογράφος στον Όμιλο του Φιλελεύθερου και συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Διδάσκει Φωτογραφία στο Pixie Lab και παράλληλα ετοιμάζει, σε συνεργασία με τον Άθω Φλωρίδη, έναν χώρο ο οποίος θα είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην Τέχνη της Φωτογραφίας.
 
Ο τρόπος που διαρκώς εξερευνά και πειραματίζεται με τη Φωτογραφία ως μέσο κάνει τη δουλειά του να ποικίλει και να είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη. Από τη Φωτοειδησεογραφία στη Σύγχρονη και από την Αφαιρετική στην Εννοιολογική και στις μεγάλης διάρκειας θεματικές οι οποίες πολλές φορές, είναι ετερόκλητες μεταξύ τους. Κάθε φορά, επιλέγει συνειδητά, ένα διαφορετικό φωτογραφικό λεξιλόγιο καθώς πιστεύει πως, «η φωτογραφία ξεκλειδώνει τις αλυσίδες της πραγματικότητας».

Φωτογραφίες του υπάρχουν σε βιβλία και σε ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία και τη Βραζιλία.
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...